Genom att surfa vidare godkänner du att webbplatsen använder cookies. Jag förstår

Om oss

Om oss / Vi kommenterar medieuppgifter / Information till kunder om köpstoppade fonder

Information till kunder om köpstoppade fonder

Pensionsmyndigheten har meddelat att Solidars fonder för tillfället inte går att välja på premiepensionens fondtorg. Här finns den information vi skickat till dig som kund samt de vanligaste frågorna och svaren. 

Brev som skickats ut till våra kunder

2017-12-20

Hej,

I dagarna kommer du att få information av Pensionsmyndigheten om att Solidars fonder tillfälligtvis har köpstoppats i PPM-systemet. Skälet är att Pensionsmyndigheten utreder om Solidar följer det samarbetsavtal som gäller för myndighetens fondtorg.

I praktiken innebär myndighetens beslut att du kan sälja men för tillfället inte nyteckna Solidars fonder inom PPM-systemet. Under tiden som fonderna är köpstoppade är ditt sparkapital tryggt och säkert investerat. Förvaltningen av ditt sparande fortgår som vanligt.

Det här påverkar bara Solidars fonder inom PPM-systemet. Det går fortsatt bra att teckna och handla Solidars fonder i investeringssparkonto, avtalspension, tjänstepension och annat sparande.

Vi hoppas kunna räta ut de frågetecken som finns med Pensionsmyndigheten så att Solidar-fonderna i PPM-systemet åter kan handlas inom kort.

Vi kommer att informera löpande via e-post och på vår hemsida www.solidar.se.

Kontakta gärna kundcenter eller din rådgivare på 090-70 09 70 eller e-post info@solidar.se om du har några frågor eller funderingar.


Med vänlig hälsning

Roland Johansson
Koncernchef

 

Frågor och svar 

Vi uppdaterar löpande frågor och svar.

Vad är det som har hänt?

Pensionsmyndigheten har meddelat att Solidars fonder för tillfället inte går att välja på premiepensionens fondtorg. Skälet är att Pensionsmyndigheten utreder om Solidar följer det samarbetsavtal som gäller för fondtorget.

Varför har Pensionsmyndigheten fattat det beslutet?

Vi känner inte till de bakomliggande skälen till beslutet.

Finns det skäl för köpstoppet?

Det har Pensionsmyndigheten inte berättat. Myndigheten hänvisar till att Solidar inte ska ha följt samarbetsavtalet vilket vi anser att vi har gjort.

Har det gjorts något olagligt?

Nej inte vad vi känner till.

Vad gör Solidar nu?

Vi hoppas kunna räta ut de frågetecken som Pensionsmyndigheten har så att fonderna åter kan handlas. Våra sparares kapital är tryggt och säkert investerat och förvaltningen av kapitalet fortgår som vanligt.

Måste jag sälja mina fonder?

Nej. Våra sparares kapital är tryggt och säkert investerat och förvaltningen av kapitalet fortgår som vanligt.

Hur byter jag till andra Premiepensionsfonder?

Om man vill byta till annan fond inom premiepensionssystemet gör man det på Pensionsmyndighetens hemsida www.pensionsmyndigheten.se

Om jag vill byta till en annan Solidarfond inom PPM-systemet, kan jag göra det då?

Nej. Inte så länge Pensionsmyndighetens utredning pågår.

Jag vill köpa Solidarfonder, kan jag göra det?

Det går utmärkt att köpa fonderna utanför PPM-systemet, t ex ISK, tjänstepension, avtalspension eller annat sparande. Solidars fonder kan tillsvidare inte nytecknas inom PPM.

Jag sparar i Solidarfonder utanför PPM-systemet. Påverkas jag?

Nej, saken rör enbart PPM-sparande.