Genom att surfa vidare godkänner du att webbplatsen använder cookies. Jag förstår

Aktuellt

Läs det senaste i nyheter, pressmeddelanden och förvaltarkommentarer
Aktuellt / Viss återhämtning på världens börser under veckan

Viss återhämtning på världens börser under veckan

2018-02-22 Nyhet Förvaltarkommentar

Veckans marknadskommentar 2018-02-22

I veckan har vi sett mycket kretsa kring USA – allt från en starkare tilltro till den amerikanska ekonomin till Trumps utspel om vapenlagar och kring fortsatt införande av handelstullar. I Sverige ser vi lägre inflationssiffror än väntat och Berlusconi gör comeback i den italienska politiken. Läs mer i veckans marknadskommentar från Solidar. 

Starkare tilltro till den amerikanska ekonomin

Den amerikanska centralbankens protokoll efter sitt senaste möte visade på en starkare tilltro till den amerikanska ekonomin. Efter att mötesprotokollet släpptes tappade börsen, då marknaden läste in en än mer aggressivare räntehöjningscykel än tidigare. Nu är det möjligt att det kan bli fyra räntehöjningar under 2018 istället för tre som marknaden tidigare förväntat sig. Inflationen har legat på cirka 1,5 procent i fem år medan inflationsmålet legat på 2 procent. Därför vore det inte underligt om den amerikanska centralbanken kan tillåta en inflation som överstiger 2 procent under en tid. Den amerikanska 10-åriga statsobligationen ligger kvar på höga nivåer i skrivande stund, nu på 2,93 procent. 

Stora protestmöten mot de generösa vapenlagarna i USA

Ännu en hemsk skolskjutning har inträffat i USA. Vapenlobbyn och president Donald Trump har ihärdigt hävdat att vapen i sig inte är farliga, utan det är människorna bakom som i så fall är farliga. Denna gång verkar det bli riktigt stora protester mot både de generösa vapenlagarna samt mot Donald Trump. Det planeras stora protestmöten av ungdomar och studenter senare i mars och det är första gången på länge som motståndet mot vapenlagarna har blivit så här stora. Det återstår att se om det kommer bli någon ändring. 

Trump fortsätter införa handelstullar mot omvärlden – nu mot stål och aluminium

Donald Trump fortsätter att införa handelstullar mot omvärlden. Denna gång gäller det bland annat stål och aluminium. EU-kommissionen uttalar sig att de står beredda att införa skyddsåtgärder för att skydda EU-länderna. 

Japans centralbankschef sitter kvar och Sveriges vice Riksbankschef får förlängt mandat

Japans premiärminister Shinzo Abe har nominerat Haruhiko Kuroda att sitta ytterligare en period som centralbankschef för Bank of Japan. Han blir då den första som sitter två perioder sedan tidigt 60-tal. Den förda centralbankspolitiken kommer således att fortsätta ytterligare en tid. Även i Sverige får vice Riksbankschef Martin Flodén förlängt mandat om 6 år, och tidigare har aviserats att Riksbankschef Stefan Ingves kommer sitta kvar ytterligare en period. Inga stora förändringar är att vänta för den svenska centralbankspolitiken. 

Lägre inflationssiffror än väntat för januari i Sverige

Inflationssiffror för januari i Sverige inkom lägre än vad Riksbanken förväntat sig. Den svenska kronan tappade mot bland annat USD och euron efter att inflationssiffran släpptes. En första räntehöjning från Riksbanken skjuts möjligtvis ännu längre fram i tiden, kanske till december 2018? 

Den tyska ekonomin går på högvarv men tyska centralbanken, Bundesbank (Buba) uppger att det finns vissa flaskhalsar i den tyska ekonomin. ZEW-index, som mäter tyska investerares och analytikers förväntningar på ekonomin, sjönk i februari från höga nivåer, vilket dock var förväntat. 

Berlusconi gör politisk comeback i kommande val i Italien

Det blir val i Italien den 4 mars och det ser ut som att det kommer bli lite stökigt. Den före detta premiärministern Berlusconi gör politisk comeback, samtidigt som det italienska partiet femstjärnerörelsen har en betydande andel anhängare. 

Det gör att risken för en minoritetsregering eller en bräcklig storkoalition kan bli utfallet i valet, och i förlängningen möjligt att de tidigare framgångsrika reformerna får stå tillbaka. Det kan således få en negativ påverkan främst på den italienska börsen, men med risk att spilla över även på ett flertal europeiska länders börser. 

Solidar drog ner hävstången i januari och beslöt att inte göra några ytterligare förändringar

Solidar har inte gjort några förändringar i sin allokering i veckan. Efter att ha dragit ned hävstången i januari, avvaktar vi läget ytterligare en tid. 

För ytterligare information, kontakta
Lars Warolin, Förvaltare på Solidar, 090-70 09 65

Lars Warolin, Fondförvaltare