Genom att surfa vidare godkänner du att webbplatsen använder cookies. Jag förstår

Aktuellt

Läs det senaste i nyheter, pressmeddelanden och förvaltarkommentarer
Aktuellt / Vinsthemtagningar på börserna

Vinsthemtagningar på börserna

2018-02-02 Nyhet Förvaltarkommentar

Veckans marknadskommentar 2018-02-02

I veckan har vi noterat vinsthemtagningar på världens börser samt en amerikansk 10-årig statsränta som stigit till en nivå som är den högsta sedan 2014. Vi ser fortsatt ekonomisk tillväxt för industrin, att Stockholms bostadsrättspriser steg i januari samt att bitcoin-valutan tappat ytterligare. Läs veckans marknadskommentar från Solidar. 

Vinsthemtagningar i veckan samt hög amerikansk 10-årig statsränta

Efter årets mycket starka start på börserna har det kommit lite vinsthemtagningar på börserna i veckan. Den amerikanska dollarn håller sig fortsatt under 8 svenska kronor och den amerikanska 10-åriga statsräntan har stigit under veckan till 2,79 procent, vilket är den högsta nivån sedan 2014. 

Janet Yellens sista räntemöte som centralbankschef

Den amerikanska centralbanken hade räntemöte i veckan, där de lämnade sin styrränta oförändrad som väntat. Budskapet om den amerikanska ekonomin var fortsatt positiv och de redan höga förväntningarna om en räntehöjning redan i mars ser ut att infrias. Den låga arbetslösheten gör att de fortsatt tror att löneökningarna kommer att stiga framöver. Förväntningarna är fortsatt 3 höjningar under 2018, men fler och fler ifrågasätter om det kommer behövas ytterligare någon räntehöjning utöver de tre. Det var Janet Yellens sista möte som centralbankchef och Jerome Powell kommer hålla i nästa centralbanksmöte. 

Inköpschefsindex signalerar fortsatt ekonomisk tillväxt för industrin

Det har inkommit inköpschefsindex för industrin i veckan. Överlag var siffrorna lägre än månaden innan men på relativt höga nivåer ändå. I till exempel Euroområdet sjönk siffran till 59,9 från 60,6 i december 2017, vilket var i linje som tidigare rapporterats. Det var en rekordhög ökning i orderingången och även om siffran sjönk så är produktionstakten på en av de högsta nivåerna som noterats i undersökningens 20-åriga historia. (Grovt kan sägas att värden över 50 tyder på ekonomisk tillväxt och värden under 50 på avmattning). 

Bitcoin-valutan ifrågasätts av allt fler länder

Bitcoin-valutan har tappat ytterligare under veckan. Sedan december har valutan sjunkit 50 procent och är nere på nivåer om 8500 USD. Den indiska regeringen uttalade sig i veckan och sa att de kommer göra allt för att stoppa användandet av Bitcoin och andra digitala valutor i Indien. Samtidigt dementerade den Sydkoreanska finansministern att landets regering har planer på att förbjuda kryptovalutor, vilket det har spekulerats om. Kinesiska myndigheter är dock fortsatt mycket negativa till användandet av kryptovalutor och försöker försvåra och begränsa dess användande i landet. 

Priser på bostadsrätter i Stockholm steg i januari enligt bostadsindikator

Danske Banks Bostadsindikator visade att priserna på bostadsrätter i Stockholm steg 2,5 procent i januari. Det är dock för tidigt att dra några slutsatser om att de fallande priserna har upphört, då prisuppgången förklaras till stor del av det normala säsongsmönstret. Riksbanken kom i veckan ut med en ekonomisk kommentar om antalet bostäder i Sverige. Enligt den är det svårt att säga om det finns ett under- eller överutbud av bostäder i Sverige, det beror lite på när man räknar ifrån. Slutsatsen blir dock att det troligtvis finns ett underskott av bostäder i Stockholm men ett överskott av bostäder i landet som helhet.

För ytterligare information, kontakta
Lars Warolin, Förvaltare på Solidar, 090-70 09 65