Genom att surfa vidare godkänner du att webbplatsen använder cookies. Jag förstår

Aktuellt

Läs det senaste i nyheter, pressmeddelanden och förvaltarkommentarer
Aktuellt / Världsekonomin har riktigt bra fart men vi ser spänningar i världen

Världsekonomin har riktigt bra fart men vi ser spänningar i världen

2017-08-08 Nyhet Förvaltarkommentar

Veckans marknadskommentar 2017-08-08

Den senaste tiden har vi sett små rörelser på världens börser och räntemarknader. Världsekonomin har en riktigt bra fart och vi ser nu fram emot en spännande höst på de finansiella marknaderna med upp- och nedgångar och förhoppningsvis en bra avrundning på året.

Dags att lyfta blicken för en spännande sensommar

Semestern börjar för de flesta lida mot sitt slut med allt vad det innebär. Lyfter vi blicken så kan vi se fram emot en ny spännande höst på de finansiella marknaderna med upp- och nedgångar och förhoppningsvis en bra avrundning på året. Vi har nu chansen att njuta av sensommaren med allt vad som bjuds av kantareller, kräftor och annat som hör skördetiden till. Har vi tur får vi kanske även en skön brittsommar.

Små rörelser på världens börser och räntemarknader

Augusti har börjat med små rörelser på världens börser och räntemarknader. Det amerikanska aktieindexet S&P 500 är fortsatt nära ”All time high” där det legat en längre tid. Volatiliteten (kurssvängningarna) är på rekordlåga nivåer och det gäller för de flesta börser i världen. Rörelserna på räntemarknaderna är också lugna och oljepriset fortsätter att handlas runt 50 USD per fat. 

Ekonomisk statistik – världsekonomin har riktigt bra fart

Världsekonomin verkar ha riktigt bra fart. Den Internationella valutafonden (IMF) bedömer att den globala ekonomiska tillväxten kommer att landa på 3,5 procent realt under innevarande år. 

Arbetsmarknaden i USA är stark och många nya jobb skapas. Det är i de mindre företagen som de flesta nya jobben finns. Smolken i den bägaren är att det rapporteras om svårigheter att hitta kvalificerad arbetskraft vilket kan vara inflationsdrivande och då ökar sannolikheten för räntehöjningar. 

Tyskland och Kina rapporterar något svagare handelssiffror under juli månad men trenden är fortsatt stark. Inköpscheferna verkar även de vara på gott humör och den amerikanska banken JP Morgan har uttalat sig om att 95 procent av världens ekonomier nu är i en tillväxtfas.

Geopolitik – spänningar i världen

Spänningar i världen fortsätter att stiga. Vi har spänningar mellan USA och Ryssland som nu förstärks efter nya beslutade sanktioner. Det är kongressen i USA som har enats om att införa sanktioner mot Ryssland på grund av Rysslands inblandning i det amerikanska presidentvalet.

Nordkorea fortsätter att bygga ut sitt missil- och kärnvapenprogram och FNs säkerhetsråd enades den 5 augusti om nya sanktioner mot Nordkorea. Det blir en stor utökning av Nordkoreas exportförbud. De finansiella marknaderna verkar dock inte ta någon större notis av utvecklingen, men risken finns. 

Solidar ser fortsatt positivt på aktier som tillgångsslag 

Vi går in i en period då europeiska och amerikanska investerare har sin årliga semester vilket kan betyda mindre likviditet i marknaderna och en ökad risk för större kurssvängningar. 

Tillväxten i ekonomin talar för att företagens bolagsrapporter även för tredje kvartalet kommer att vara bra. Skillnader kan dock uppstå regionalt med tanke på de valutarörelser som varit (läs svagare amerikansk dollar (USD) relativt Euro samt SEK. 

Risken för räntehöjningar i USA har ökat med tanke på starkare arbetsmarknad och lönedriven inflation. Vi ser dock fortsatt positivt på aktier som tillgångsslag. 

Solidar har inte gjort några förändringar i grundportföljen. Exponeringen relativt världsindex ligger på 107 procent. Vi har övervikt i Tyskland, Sverige, USA samt Kina och Indien. Valutamässigt är vi överviktade i Euro, SEK samt USD. 

För ytterligare information, kontakta
Per Ström, Analyschef Solidar, 070-607 19 20