Genom att surfa vidare godkänner du att webbplatsen använder cookies. Jag förstår

Aktuellt

Läs det senaste i nyheter, pressmeddelanden och förvaltarkommentarer
Aktuellt / Turbulent vecka på världens börser

Turbulent vecka på världens börser

2018-02-08 Nyhet Förvaltarkommentar

Veckans marknadskommentar 2018-02-08

Det som präglat marknaden mest denna vecka är det globala börsraset. Vidare har Tysklands Angela Merkel lyckats komma överens med SPD om att bilda regering och vi ser ett budgetunderskott i USA som väntas stiga än mer. Lars Warolin, förvaltare på Solidar kommenterar här veckans händelser.

I Tyskland har Kristdemokrater och Socialdemokrater enats om att bilda ny regering tillsammans

Angela Merkel och Tysklands Kristdemokratiska parti (CDU/CSU) har enats och tecknat en överenskommelse med det socialdemokratiska partiet (SPD) om att regera tillsammans. Enligt Merkel var det mycket hårda förhandlingar och många kompromisser som var tvungna att göras för att åstadkomma detta. SPD fick bland annat finansministerposten och partiets ledare (Schulz) får utrikesministerposten. Det politiska dödläget är nu förhoppningsvis snart över. 

Budgetöverenskommelse nådd i den amerikanska senaten

Den amerikanska senaten har nått en budgetöverenskommelse om 131 miljarder USD, där en viss del ska gå till att bygga upp infrastrukturen. Detta kommer också innebära att budgetunderskottet kommer stiga än mer. Vissa siffror pekar på ett budgetunderskott om 1,1 biljoner USD nästa år, vilket skulle vara det största underskottet i amerikansk historia under fredstid och i ett sådant här gott konjunkturellt tillstånd. 

Globalt börsras har präglat marknaden i veckan

Det som dock har präglat marknaden under denna vecka är det globala börsraset. I fredags kom arbetslöshetsstatistik samt lönestatistik från USA. Löneökningarna visade på 2,9 procent, den högsta nivån på många år. Den amerikanska centralbanken har hela tiden trott på att löneökningarna ska komma eftersom arbetslösheten har legat på låga nivåer under lång tid. Det är bland annat därför de har fortsatt att höja sin styrränta, då de hävdat att inflationen kommer att komma. Marknaden togs ändå på sängen, att löneökningarna steg så pass mycket. Oron för att inflationen ska stiga mer än förväntat, och att den amerikanska centralbanken ska höja räntan än mer aggressivt, tog fart. Man måste dock komma ihåg att det endast har inkommit en så här hög notering, så det är inte säkert att detta är någon ny trend. Inflationen lyser ännu med sin frånvaro i den utvecklade världen, där den ligger på cirka 1,7 procent. 

Solidar drog redan i januari ner sin hävstång i fondportföljerna till 100 procent

Efter att börserna stigit så kraftigt under en längre tid, och än mer kraftigt under januari månad, låg vinsthemtagningar nära förestående. Solidar har successivt dragit ner sin hävstång i fondportföljerna från 110 procent i december till 100 procent i januari. Sedan gick börsfallen dock lite snabbare ned än vad vi hade förväntat oss. 

Vad har egentligen hänt? Fortsatt god global tillväxt - men långräntor har stigit snabbare än vad marknaden önskar och förväntar sig

Fundamentalt har egentligen inte så mycket ändrats på sista tiden. Den ekonomiska tillväxten är god och globalt utbredd. Det som hänt på senare tid är dock att långräntorna i världen, och framför allt i USA, har stigit uppåt i relativt snabb takt. Marknaderna har förväntat sig att långräntorna ska stiga, men vill se att det sker i en lugn och stabil takt. 

Förespråkare från den amerikanska centralbanken har uttalat sig under veckan, att de inte ser nedgångarna på börserna som en förändring i den reala ekonomin, utan förväntar sig att fortsätta höja räntan i USA som tidigare tänkt. Företrädare för dess motsvarighet i Japan, Bank of Japan, uttalar sig att de har mycket långt kvar till målet om tvåprocentig inflation, och inte kommer sluta med sina ekonomiska stimulanser inom den närmaste framtiden. 

Troligtvis kommer turbulensen på börserna att bestå en tid, men än så länge har inte den globala ekonomiska konjunkturen förändrats till så mycket sämre än från förra veckan. 

För ytterligare information, kontakta
Lars Warolin, Förvaltare på Solidar, 090-70 09 65

Lars Warolin, Fondförvaltare