Genom att surfa vidare godkänner du att webbplatsen använder cookies. Jag förstår

Aktuellt

Läs det senaste i nyheter, pressmeddelanden och förvaltarkommentarer
Aktuellt / "Solidar har inte redovisat felaktigt"

"Solidar har inte redovisat felaktigt"

2017-11-22 Nyhet Pressmeddelande

Solidars koncernchef Roland Johansson kommenterar uppgifter i Svenska Dagbladet: 

Svenska Dagbladet skriver att ni har underlåtit att redovisa avgifter till Pensionsmyndigheten för att på så sätt tjäna pengar, stämmer det?

– Nej, det stämmer inte. Svenska Dagbladet har återkommande ställt samma fråga till oss under ett halvårs tid – om det har funnits fondavgifter som inte har redovisats till Pensionsmyndigheten. Och vi har svarat vad det är som gäller: Det finns inga avgifter som Solidar ska redovisa som inte har rapporterats till Pensionsmyndigheten. Samtliga avgifter som ska redovisas har rapporterats och rabatterats enligt samarbetsavtalet med myndigheten. Våra sparare har fått de rabatter de har rätt till. 

Det skrivs att ni ”kan ha tjänat upp till 100 miljoner kronor”. Stämmer det?

– Nej, det finns ingen grund överhuvudtaget för ett sådant påstående. SvD insinuerar saker i artikeln som vi inte alls känner igen oss i. 

Du menar att Solidar utpekas felaktigt?

– Ja, i samband med att SvD började ställa frågan för ett halvår sedan har vi naturligtvis undersökt saken internt för att vara helt säkra på vår sak. Det finns inget som tyder på att vi skulle ha gjort felaktiga rapporteringar till Pensionsmyndigheten.

– Samarbetsavtalet med Pensionsmyndigheten ser ut så här: Årlig avgift är det som rapporteras till Pensionsmyndigheten och den som rabatteras till andelsägarna. Detta har vi gjort, helt enligt reglerna, och våra sparare har alltså fått den rabatt de har rätt till.

Men SvD skriver att avgifter kan ha dolts i förvaltaren Lanterns redovisning? 

– Vi har självklart följt upp investeringarna löpande och inte kunnat se något fel. Vi har ingen anledning att tro att förvaltaren Lantern Structured Asset Management skulle ha tagit ut onormalt höga kostnader eller redovisat något fel. UBS som äger Lantern är ju ett av världens största finansiella institut och deras fonder revideras årligen av revisorer på samma sätt som svenska fonder och bolag revideras. 

Men varifrån har SvD då fått de här uppgifterna?

– Det måste SvD svara på. Vi känner inte till vilken information SvD:s källor har, men uppgifterna i artikeln om hur vi ska ha arbetat stämmer alltså inte. Vi har följt det regelverk som gäller till punkt och pricka. Om SvD har information som belägger påståendet från källor att vi skulle ha agerat fel, så uppmanar vi tidningen att presentera den informationen. Vi har gått igenom detta noggrant och enligt våra uppgifter har Solidar inte redovisat några avgifter felaktigt. 

Hur känns det för dig att SvD pekar ut Solidar som "skurkar"?

– Det är förstås inte roligt alls. Solidar är mitt livsverk. Sedan starten 2003 har vi drivits av att vi vill förvalta våra sparares pengar väl. Under vår resa har vi säkert gjort misstag och inte alltid valt den bästa vägen men generellt har det gått bra för både oss och våra sparare. Vi ser mycket allvarligt på uppgifterna som låter påskina att våra kunder borde känna sig lurade eller vilseledda.

 

Mer information, pressbilder etc. finns på www.solidar.se. För ytterligare information: 

Presskontakt:

Helene Jansbo
Marknads- och kommunikationschef, Solidar AB
Telefon: 070-548 45 65
e-mail: helene.jansbo@solidar.se 

 

Solidar är ett spar- och trygghetsföretag som förvaltar cirka 25 miljarder kronor och har omkring 130 000 kunder. Solidar erbjuder tjänster inom sparande och försäkringsskydd till privatpersoner i Sverige. Solidars vision är att bli den ledande specialisten som skapar en trygghet för kvinnor och män i livets skeenden. Vår företagskultur kännetecknas av stort kund- och affärsfokus och omtänksamhet. Solidar har kontor i Umeå och Stockholm. Läs mer på www.solidar.se.