Genom att surfa vidare godkänner du att webbplatsen använder cookies. Jag förstår

Aktuellt

Läs det senaste i nyheter, pressmeddelanden och förvaltarkommentarer
Aktuellt / Separatistpartierna fick majoritet i Katalonien

Separatistpartierna fick majoritet i Katalonien

2017-12-22 Nyhet Förvaltarkommentar

Veckans marknadskommentar 2017-12-22

I morse stod det klart att de tre separatistpartierna fick majoritet i valet i den spanska regionen Katalonien. I veckan gick Donald Trumps förslag om sänkt bolagsskatt igenom vilket var en stor seger för republikanerna som menar att bolagen nu kommer att stanna i USA istället för att flytta utomlands. Sveriges Riksbank lämnar styrräntan oförändrad och de svenska bostadspriserna har fortsatt att falla. 

Nyval i Spaniens Katalonien

Separatisterna vann valet som hölls i Katalonien i Spanien den 21 december. Det var tidigare i höstas som Spaniens premiärminister Mariano Rajoy utlyste nyval i Katalonien och katalanerna skulle nu få välja en ny regering i regionen. Läget har varit kaotiskt då Kataloniens ex-president har flytt till Belgien och ledaren för det största separatistpartiet sitter fängslad. Väljarna har i princip varit delade mitt itu när det gäller önskan om självständighet. I och med valresultatet kommer spänningarna mellan Barcelona och Madrid att fortsätta. I dagsläget är det dock oklart hur hårt Katalonien kommer att driva sin önskan om ett självständigt Katalonien och vi har hittills inte sett några marknadsreaktioner på detta.

Trumps skatteförslag godkänt – bolagsskatt i USA blir 21 procent

President Donald Trump fick på onsdagskvällen svensk tid igenom sitt skatteförslag, en julklapp till de amerikanska företagen, om rejäla skattesänkningar då företagsskatten sänks från 35 procent till 21 procent.

Skattesänkningar i USA väntas bidra till ökad tillväxt i landet

Börserna har reagerat positivt på alla förväntningar om en rejäl skattesänkning i USA. När nu skattereformen gått igenom så väntas den bidra med 0,2-0,4 procentenheter till den amerikanska BNP-tillväxten. Aktiemarknaderna har troligtvis diskonterat detta redan, då det har varit känt under lång tid vad som har varit på förslag.

Det är också möjligt att det i förlängningen kan innebära att den amerikanska centralbanken kommer bli tvungen att gå snabbare fram med räntehöjningar, om det kommer bli en än starkare tillväxt och ännu stramare arbetsmarknad som kan pressa upp inflationen.

Tyska regeringsförhandlingar planerade och Tysklands ekonomi går fortsatt bra

I Tyskland har de konservativa partierna - den kristdemokratiska unionen CDU och dess bayerska systerparti CSU - kommit överens med det socialdemokratiska partiet SPD om att de ska inleda formella regeringsförhandlingar den 7 januari 2018. Detta för att försöka förhindra en regeringskris och nyval.

Den tyska ekonomin verkar också fortsätta att gå som tåget. Den tyska Ifo-indikatorn som mäter den ekonomiska aktiviteten i Tyskland, visade i veckan på fortsatt riktigt hög aktivitet. Tyskland har länge varit det europeiska lokomotivet, vilket haft bättre fart än många andra europeiska länder. 

De svenska bostadspriserna fortsätter att falla

Bostadsmarknaden har tvärvänt då prisbilden för bostadsrätter faller snabbare än under Lehman-krisen 2007-2008, enligt Svensk Mäklarstatistiks prognos. Ingen är väl egentligen förvånad att det blir någon typ av sättning på bostadspriserna, då de stigit markant under många år. Den stora frågan är fortsatt hur stor nedgången kommer att bli. Om den blir markant kommer det slå på tillväxten i Sverige, då många ser sig som ”fattigare” när de ser att sina bostäder tappar i pris, och vissa kan till och med komma att inneha lån som överstiger priset på bostaden.

Sveriges Riksbank lämnar räntan oförändrad

I onsdags, den 20 december meddelade Sveriges Riksbank att de lämnar styrräntan oförändrad på minus 0,5 procent. Det var väntat och en första höjningen av räntan förväntas ske först omkring hösten 2018 enligt vad vi erfar.

God jul och gott nytt år

Vi önskar alla läsare en god helg och återkommer med en ny marknadskommentar i mitten av januari igen.

 

För ytterligare information, kontakta
Lars Warolin, Förvaltare på Solidar, 090-700 965


 

Lars Warolin, Fondförvaltare