Genom att surfa vidare godkänner du att webbplatsen använder cookies. Jag förstår

Aktuellt

Läs det senaste i nyheter, pressmeddelanden och förvaltarkommentarer
Aktuellt / Nordkorea orsakar spänningar i världen och oljepriset fortsätter att sjunka

Nordkorea orsakar spänningar i världen och oljepriset fortsätter att sjunka

2017-07-07 Nyhet Förvaltarkommentar

Veckans marknadskommentar 2017-07-07

Fokus i veckan har varit på centralbankerna och på de geopolitiska spänningar som finns kring Nordkoreas långdistansrobotar och kring G-20-mötet i Hamburg. Oljepriset fortsätter att sjunka och är nu ner 20 procent sedan årsskiftet. Läs mer i veckans marknadskommentar.

Fokus på centralbankers penningpolitiska stimulanser

Fokus har i veckan varit på centralbankerna där signaler nu pekar mot att perioden med de enorma penningpolitiska stimulanser som varit nu börjar lida mot sitt slut.

Än så länge är det dock bara den amerikanska centralbanken som har agerat med en höjning av styrräntan i juni månad samt att man aviserade att bantningen av balansräkningen kommer att sättas igång.

Den 4 juli kom Sveriges Riksbanken med ett nytt besked – de lämnar sin styrränta oförändrad på minus 0,5 procent men ändrar prognosen något och nästa rörelse blir troligen inte en sänkning. Sammantaget fick detta långa obligationsräntor att stiga relativt kraftigt i en global rörelse.

Oljepriset fortsätter att sjunka

Veckan har annars präglats av sjunkande oljepris samt börskurser som i stort rört sig sidledes. Oljepriset har nu sjunkit med drygt 20 procent sedan årsskiftet.

Geopolitiska spänningar med Nordkoreas långdistansrobotar och G20-möte i Hamburg

Nordkorea avfyrade i veckan en långdistansrobot som bevisar att de nu har teknik för att kunna nå USA med missiler. FNs säkerhetsråd fördömde enhälligt agerandet. De finansiella marknaderna tar detta dock än så länge med ro men risken finns att det kan påverka den globala handeln negativt om det hela eskalerar och orden hårdnar mellan USA och Kina.

Det pågår förnärvarande ett G20-möte i Hamburg (7-8 juli) där ledare från nitton större länder och EU träffas för diskussioner om ekonomiska och politiska frågor. Gissningsvis kommer Nordkorea att vara en av diskussionspunkterna på agendan.

Fortsatt hygglig tillväxt i ekonomin

Den ekonomiska statistiken pekar på en fortsatt hygglig tillväxt. Vi har bland annat fått se starka industriproduktionssiffror i Tyskland och Frankrike. Inköpscheferna i tjänstesektorn i USA är också på gott humör.

Solidar minskade i veckan övervikten i europeiska aktier något men lämnar i övrigt grundportföljen oförändrad med 105 procent exponering mot aktier.

För ytterligare information, kontakta
Per Ström, Analyschef Solidar, 070-607 19 20