Genom att surfa vidare godkänner du att webbplatsen använder cookies. Jag förstår

Aktuellt

Läs det senaste i nyheter, pressmeddelanden och förvaltarkommentarer
Aktuellt / Maj månad – Politisk osäkerhet i Italien och Spanien samt införande av amerikanska handelstullar

Maj månad – Politisk osäkerhet i Italien och Spanien samt införande av amerikanska handelstullar

2018-06-08 Nyhet Förvaltarkommentar

Solidar förvaltarkommentar för maj 2018

Maj månads förvaltarkommentar med en sammanfattning av månadens händelser.

Månaden var händelserik med USA som lämnar Iranavtalet och de ska återinföra sanktioner, vilket gör att många utländska bolag tvekar att investera i Iran. USA fortsätter samtalen med Kina och gör en paus i planerna med tullar för kinesiska varor. Samtidigt inför Donald Trump stål- och aluminiumtullar mot EU, Kanada och Mexiko med hänvisning till säkerhetshot. Toppmötet mellan Nordkorea och USA blåstes av men är nu planerat till att genomföras den 12 juni.

Politiska risker i Europa har åter blossat upp

I Italien blev en politisk kris akut då ledarna för de två populistpartierna Lega och Femstjärnerörelsen fick kasta in handduken för regeringsbildandet, då landets president förkastade deras förslag till finansminister. De båda partierna hotade med riksrätt samt nyval och marknaderna blev oroliga. Den italienska börsen sjönk med knappt 11 procent under månaden och de italienska marknadsräntorna rusade. Euron tappade mot dollarn. I början av juni bedarrade turbulensen något då Italien troligtvis undviker nyval. I Spanien genomfördes en misstroendeomröstning mot premiärminister Mariano Rajoy på grund av hans partis korruptionsskandal. Rajoy förlorade och avsätts två år före utsatt tid.

Ekonomiska läget

Den amerikanska regionala konjunkturrapporten ”The Beige Book”, visar på goda tillväxtutsikter för den amerikanska ekonomin. De senaste amerikanska kvartalsrapporterna visade vägen, överlag överraskade positivt. I Kina uppgick inköpschefsindex för industrin till 51,9 i maj jämfört med 51,4 i april, en högre nivå än förväntat och en siffra över 50 indikerar tillväxt. I Japan visade dess motsvarighet sämre än förväntat med ett utfall på 52,5, vilket var den lägsta siffran sedan augusti 2017.

Den närmaste framtiden

Ett globalt handelskrig är tyvärr ännu inte avblåst. EU kommer att införa strafftullar för en rad amerikanska produkter som motåtgärd för stål- och aluminiumtullarna. Den amerikanska presidenten Donald Trump tittar nu även på andra tullar, förutom de för stål- och aluminium, mot EU. Han har för tillfället också riktat in sig på importerade bilar från både Asien och EU. Han har även tidigare använt en liknande strategi för att få bättre förhandlingsutrymme i andra frågor och avtal, vilket gör omvärlden nervös för var det ska sluta. Politiskt är också riskerna kvar i Europa. Konflikter med Iran och förhöjda spänningar mellan Israel och Palestina har även de uppkommit på senare tid. En positiv sak är dock att mötet mellan USA och Nordkorea ser ut att bli av 12 juni, med förhoppningar om bättre relationer dem sinsemellan. 13 juni har den Europeiska Centralbanken (ECB) möte där de förväntades, innan oron för Italien, att diskutera neddragningen av ECB: s stimulanser. Nu är det mer ovisst hur ECB kommer att agera. Den närmaste framtiden kommer återigen att präglas av om det kommer bli något handelskrig och om europeisk politik. Ekonomierna går dock fortsatt relativt bra och förväntas göra så en tid ytterligare.

Våra fonder

Världsindex steg med 0,9 procent under en månad där USA:s börs gick mycket bättre än de europeiska börserna. Den amerikanska dollarn stärktes också mot den svenska kronan. Våra innehav mot Europa och Tillväxtmarknader drog ned avkastningen jämfört mot jämförelseindex under månaden. Under månaden drog vi ned exponeringen mot USD. Resten av allokeringen och hävstången ändrades inte under månaden utan hölls intakt. Vi har fortsatt övervikt mot Tillväxtmarknader och Tyskland samt neutrala i USA. Vi är fortsatt positiva till aktier.

Förvaltningsteamet på Solidar Fonder

Lars Warolin, Fondförvaltare