Genom att surfa vidare godkänner du att webbplatsen använder cookies. Jag förstår

Aktuellt

Läs det senaste i nyheter, pressmeddelanden och förvaltarkommentarer
Aktuellt / Juli – Starkare krona mot dollar

Juli – Starkare krona mot dollar

2017-08-11 Förvaltarkommentar

Rapportsäsongen är igång och har hittills visat relativt bra resultat även om de inte uppnått marknadens höga förväntningar. Ekonomin i USA och Europa är fortsatt stark och IMF:s tillväxtprognoserna har höjts till följd av förbättrade ekonomiska utsikter. Företagen tjänar pengar och gör det möjligt för centralbankerna att höja räntor och dra ner på stimulanser. Hur länge marknaderna kan hålla sig lugna återstår att se, men vi tror inte på några kriser i det korta perspektivet. 

Det ekonomiska läget

Enligt preliminära Inköpschefsindex för Europa ligger tillväxten fortsatt relativt väl till. Europas ekonomiska lokomotiv tuffar urstarkt på enligt deras nationella styrkeindex IFO, som visade på rekordhöga nivåer i juli. Enligt den amerikanska centralbankschefen Janet Yellen ser USA:s ekonomi också fortsatt stark ut, även om inflationen inte riktigt stigit som förväntat. Siffrorna för Kina ser också relativt bra ut än så länge. IMF har skrivit upp tillväxtprognoserna från april något på grund av förbättrade ekonomiska utsikter.

Centralbanker

Det är möjligt att den amerikanska centralbanken skjuter upp den planerade räntehöjningen i september och istället höjer i december. Vi inväntar arbetslöshets- och inflationsdata innan vi vet mer om hur utgången kommer att bli. Från den europeiska centralbanken, ECB, väntar man på att få höra att de möjligtvis redan i år börjar dra ned sina stimulanser. Det beror dock på om inkommande data visar på tillräcklig styrka i de europeiska ekonomierna. Svenska Riksbanken gör troligtvis ingenting förrän ECB agerar, så det kommer att dröja lång tid innan den svenska styrräntan kommer över nollstrecket.

Oljepriset går upp och ner

Oljepriset för Nordsjöoljan har varierat under juli. Sista veckan återhämtade sig priset på förhoppningar om nya produktionsneddragningar från Saudi Arabien och att lagernivåerna av olja i USA sjönk betydligt. Det är över två år sedan som oljepriset låg över 60 USD och troligtvis kommer oljepriset att framöver vara på lägre nivåer än vad vi såg 2010–2014 på grund av högre utbud än efterfrågan.

Förändringar i fonderna i juli

Under juli gjordes inga förändringar i allokeringen eller hävstången.
Andelen aktier i fonderna är; Solidar Flex 100 Plus cirka 108 procent aktieexponering, Solidar Aggressiv Plus cirka 138 procent, Solidar Flex 70 Plus cirka 73 procent, Solidar Flex 40 Plus cirka 42 procent och Solidar Etisk Plus cirka 100 procent.

Den närmaste framtiden

Dollarn har tappat mycket under sommaren mot både SEK och EUR, även om det förväntas minst en räntehöjning till under 2017 i USA. Marknaden sneglar på vad ECB kommer med för drag nästa gång. Rapporterna hittills har visat att bolagen tjänar pengar och inte är i någon kris, även om mottagandena från marknaderna varit lite hårda och resulterat i sänkta börskurser. Makrostatistiken visar inte heller på några sämre tider i det korta perspektivet. Volatilitetsindex, eller det så kallade ”skräckindexet” (VIX) för den amerikanska börsen har legat rekordlänge på låga nivåer, vilket betyder att marknaden inte är orolig. Hur länge börserna kan vara så lugna får tiden utvisa. Vi har fortsatt förtroende för aktier nu i sommar.

Lars Warolin, Fondförvaltare