Genom att surfa vidare godkänner du att webbplatsen använder cookies. Jag förstår

Aktuellt

Läs det senaste i nyheter, pressmeddelanden och förvaltarkommentarer
Aktuellt / Fortsatt osäkerhet på marknaden

Fortsatt osäkerhet på marknaden

2018-03-08 Nyhet Förvaltarkommentar

Veckans marknadskommentar 2018-03-08 

Denna vecka har mycket kretsat kring president Trumps utspel kring handelstullar för stål och aluminium. Det finns nu en rädsla på marknaden för ett globalt handelskrig, vilket oftast inte gynnar konsumenter och aktiemarknaden. Läs också kort om vad som händer på Koreahalvön och i Kina samt om försök till regeringsbildningar i Tyskland och Italien. 

Trump beslutar om handelstullar för stål och aluminium

Veckans viktigaste händelse har varit Donald Trumps utspel om handelstullar mot Europeiska unionen (EU) om 25 procent för stål och 10 procent för aluminium. EU-kommissionen har snabbt kommit med förslag på motåtgärder för vissa amerikanska produkter som då skulle få högre tullar, såsom bland annat whiskey och juice. De föreslagna ståltullarna har fått utländsk, men också inhemsk, kritik. Representanter för presidentens egna republikanska parti har kritiserat förslaget och presidentens ekonomiska rådgivare Gary Cohn hoppar av i protest. Det verkar som utspelen från Donald Trump ska ses som förhandlingstaktik för andra frågor, som till exempel hur Nafta-avtalen ska konstrueras. Trump kritiserar även på Kina för stölder av immateriella rättigheter och han kan tänka sig ett flertal olika handelstariffer för kinesiska varor. Från kinesiskt håll replikeras att om det bryter ut handelskrig mellan USA och Kina, kommer Kina med ett ”nödvändigt svar”. Det finns en rädsla på marknaden för ett globalt handelskrig, vilket oftast inte gynnar konsumenten och gör det stökigare på aktiemarknaderna.

Nord- och Sydkorea samtalar igen - förhoppning om mindre spänning i regionen

Sydkoreanska delegater har besökt Nordkorea och det har äntligen blivit någon form av samtal mellan dessa länder. Nordkorea säger att de nu kan tänka sig att påbörja en avveckling av kärnvapenprogrammet om regimens säkerhet kan garanteras. De säger också att de inte ska genomföra några provocerande åtgärder under tiden samtal mellan länderna råder. Det verkar som att de genomförda handelsrestriktionerna mot Nordkorea har börjat ge effekt. Förhoppningsvis leder detta till en mindre spänning i regionen. 

De tyska socialdemokraterna ska samregera med Merkels kristdemokrater

Den 2 mars 2018 röstade det tyska socialdemokratiska partiet SPD att de kunde tänka sig att ingå i en storkoalition och samregera med Angela Merkels parti CDU. Det är förstås efterlängtat att de äntligen kan börja koncentrera sig på att regera, men stödet för regeringen har successivt minskat. Det kommer troligtvis bli svårt att få igenom olika förslag utan stora kompromisser, och detta kan komma att försvaga styret. 

Fortsatt osäkerhet kring vilka partier som ska bilda regering i Italien

I Italien var det val den 4 mars 2018 och ett befarat valresultat som skulle innebära ett dödläge i regeringen verkar ha besannats. Inget block vann tillräckligt med röster för att bilda regering på egen hand. Det demokratiska partiets ledare Matteo Renzi har nu avgått som partiledare, och Forza Italias ledare Silvio Berlusconi var den andra stora förloraren. De två största partierna blev det populistiska Femstjärne-rörelsen och det främlingsfientliga partiet Lega. Det finns en viss oro för att de två senare partierna ska gå ihop och samregera då det tillsammans skulle få 50 procent av rösterna. De skulle då troligtvis sätta sig på tvären om bland annat att EU-medlemskapet. Det kommer dock dröja en tid till innan vi vet vilka som kommer vilja regera ihop. 

Kinas president vill ändra grundlagen för att kunna sitta kvar som president på livstid

I måndags öppnade det officiella kinesiska parlamentet Folkkongressen ett 16 dagars långt möte. Det som bland annat hittills har kommit fram är att presidenten Xi Jinping vill skriva om grundlagen så att han kan sitta kvar som president under hela sin livstid. Kinas regering har också meddelat att Kinas BNP kommer att uppgå till 6,5 procent i år. 

Oförändrad allokering i Solidars fondportföljer

Solidar har inte gjort några förändringar i sin allokering i veckan. Efter att ha dragit ned hävstången i januari, avvaktar vi läget ytterligare en tid. 

För ytterligare information, kontakta
Lars Warolin, Förvaltare på Solidar, 090-70 09 65

Lars Warolin, Fondförvaltare