Genom att surfa vidare godkänner du att webbplatsen använder cookies. Jag förstår

Aktuellt

Läs det senaste i nyheter, pressmeddelanden och förvaltarkommentarer
Aktuellt / En viss stabilisering på världens börser

En viss stabilisering på världens börser

2018-02-16 Nyhet Förvaltarkommentar

Veckans marknadskommentar 2018-02-16

En viss stabilisering har skett på omvärldens börser under veckan, men det kan fortsatt komma att vara turbulent ytterligare en tid. Sveriges Riksbank rörde inte styrräntan vid sitt senaste möte i veckan, utan låter räntan ligga kvar på -0,5 procent. Vidare uppkom interna bråk inom det tyska Socialdemokratiska partiet SPD, vilket hotar regeringskoalitionen med CDU i Tyskland redan innan den blivit verklighet.

Högre inflationssiffror än förväntat i USA och viss stabilisering på världens börser

En viss stabilisering har skett på världens börser. Efter att börserna rasat på bland annat en hög löneökningssiffra som hotat att inflationen skulle ta fart, kom inflationssiffror från USA i veckan. Konsumentpriserna steg med 0,5 procent i januari, jämfört med månaden före. Jämfört med samma månad i fjol steg KPI med 2,1 procent. Långt mindre än löneökningssiffran i början av månaden som indikerade en inflation om 2,9 procent. Dock var inflationssiffran som kom i veckan högre än förväntade 1,9 procent. Det är för tidigt att ropa faran över, då börserna kan vara turbulenta ytterligare en tid. Den amerikanska 10-åriga statsobligationen är i skrivande stund uppe på den högsta nivån på 4 år, 2,90 procent. 

Sveriges Riksbank behåller styrräntan oförändrad och reviderar inflationsprognosen

Den svenska Riksbanken hade möte i veckan och meddelade att de behåller sin styrränta oförändrad på -0,5 procent. Riksbanken indikerar att den första räntehöjningen kommer att ske under andra halvåret i år. De reviderar också ned inflationsprognosen och räknar nu inte med att inflationsmålet på cirka 2 procent nås förrän 2019. 

Den tänkta regeringskoalitionen i Tyskland har stött på problem

Det tyska Socialdemokratiska partiets, SPD:s ledare Martin Schulz, som skulle bli utrikesminister i den nya tyska regeringskoalitionen, drog sig tillbaka då det blivit intern kritik. Nu ryktas det att han avgår även som partiledare och samtidigt är inte en regeringskoalition helt klar ännu, då SPD ska rösta om det först den 2 mars. Det råder således lite kaos. Angela Merkel öppnar nu upp att hon kan tänka sig en minoritetsregering, där hon ska leda landet, vilket i så fall skulle bli den första minoritetsregeringen i Tyskland i modern tid. 

Bostadsprisernas nedgång har avstannat något i Sverige

De senaste månadernas kraftiga nedgång i hushållens bopris-förväntningar i Sverige har avstannat enligt SEB:s boprisindikator som kom i veckan. Dock tror fortsatt fler på en avmattning i priserna ännu, men andelen har minskat. Det är dock lite tidigt att blåsa faran över då förtroendet för bostadsmarknaden ännu inte har återhämtat sig. 

De statliga myndigheterna i USA kunde öppna igen efter en kort stängning

Statliga myndigheter i USA var stängda en kort stund under helgen då man inte hade enats om att höja skuldtaket igen. President Donald Trump skrev dock under budgetöverenskommelsen så de statliga myndigheterna kunde öppna igen. Stängningen hann inte få några effekter på marknaderna. 

Solidar beslutade att inte göra några förändringar i allokeringen i fondportföljerna i veckan. Efter att ha dragit ned hävstången i januari, avvaktar vi läget ytterligare en tid.  

För ytterligare information, kontakta
Lars Warolin, Förvaltare på Solidar, 090-70 09 65