Genom att surfa vidare godkänner du att webbplatsen använder cookies. Jag förstår

Aktuellt

Läs det senaste i nyheter, pressmeddelanden och förvaltarkommentarer
Aktuellt / April månad – Geopolitiska spänningar och högre räntor i USA har präglat marknaderna

April månad – Geopolitiska spänningar och högre räntor i USA har präglat marknaderna

2018-05-04 Nyhet Förvaltarkommentar

Solidar förvaltarkommentar för april 2018

April månads förvaltarkommentar med en sammanfattning av månadens händelser.

Geopolitiska spänningar mellan USA och Ryssland, USA:s missilattack i Syrien, samt hotet om ett globalt handelskrig har präglat april månads nyheter. Att den amerikanska 10-åriga statsräntan handlades över 3 procent för första gången sedan januari 2014 gjorde också marknaderna nervösa att räntorna globalt ska börja stiga i en allt snabbare takt framöver.

Globalt handelskrig?

EU-kommissionen har fortsatt sina samtal med USA för att få till ett permanent undantag från USA:s planerade stål- och aluminiumtullar. EU-länderna hade i sin tur förberett ett motdrag – att ge ett antal amerikanska produkter en högre tullavgift.

USA:s tullar var tänkta att införas den 2 maj av president Donald Trump, men i skrivande stund skjuter USA upp beslutet om att införa tullar mot EU till den 1 juni.

Ekonomiska läget

Den amerikanska centralbankens regionala rapport, The Beige Book, visade under månaden att USA:s ekonomi fortsätter att växa i blygsam, men måttlig takt. Vissa sektorer som transport och jordbruk uttryckte dock en oro angående ett handelskrig och ökade strafftullar. BNP-siffran för första kvartalet i USA, visade på en bättre siffra än förväntat då BNP steg till 2,3 procent. 

Inköpschefsindex för Eurozonen lyckades efter flera månaders gradvis ned­gång överraska på uppsidan i april tack vare bättre fart i tjänstesektorn. Det bör dämpa tillväxtoron efter flera månaders relativt svaga data i eurozonen. Vår bedömning, att eurozonen fortsätter att växa i god takt, om än inte i riktigt samma tempo som i höstas, får därmed stöd. Europeiska centralbanken, ECB meddelar att en räntehöjning därifrån inte kommer förrän de avslutar sina månatliga köp av värdepapper om 30 miljarder euro. Tidsplanen är än så länge att de fortsätter med dessa kvantitativa lättnader till september. 

Lättnader i de geopolitiska spänningarna?

Nordkoreas president Kim Jong-Un har varit aktiv i att besöka andra länders statsöverhuvuden för att, förhoppningsvis, åstadkomma ett mindre spänt läge och en möjlighet till mer fredliga ansatser. Kim Jong-Un har bland annat varit i Sydkorea och Kina, och nu verkar också det verkligen bli ett möte med USA i maj. I slutet av månaden framkom att Nordkorea har intentioner om nedrustning av dess kärnvapen, vilket är glädjande för alla.

Även helgens toppmöte mellan Kinas Xi Jinping och Indiens Narendra Modi har gått i försoningens tecken.

Den närmaste framtiden

Den närmaste framtiden kommer att präglas av hur det globala handelskriget kommer att utvecklas. Förhoppningsvis bidrar de minskade geopolitiska spänningarna och de hittills relativt bra kvartalsrapporterna till en positiv utveckling framöver.

Våra fonder – En positiv månad

Världsindex steg med 5,8 procent under en återhämtande månad. Våra innehav mot Japan och USA bidrog till den positiva avkastningen för våra fonder mot jämförelseindex. Innehaven mot Sverige och Tillväxtmarknader bidrog negativt mot jämförelseindex. Under månaden drog vi ned hävstången i Aggressiv Plus till 110 procent exponering mot aktiemarknaderna. Hävstången i de andra fonderna behölls intakt. Vi har fortsatt övervikt mot Tillväxtmarknader, Tyskland, Euro och USD. Vi är fortsatt positiva till aktier.

Förvaltningsteamet på Solidar Fonder

Lars Warolin, Fondförvaltare